Jullie gaan IUI/IVF/ICSI doen. Wat nu?

Gepubliceerd op 19 augustus 2023 om 22:23

10 tips voor een fertiliteitstraject

Het is niet niks, zo'n traject. Je kan je soms helemaal alleen voelen. Jouw omgeving begrijpt er niets van, je kan het toch nog gewoon via de 'normale weg' proberen, je bent nog jong!?

 

Gelukkig ben je niet alleen en zijn er vrouwen die jou voor zijn gegaan. Hier volgen wat tips die kunnen helpen een traject te doorstaan.

Tip 1: Zo zen mogelijk

Zorg voor voldoende ontspanning en verminder stress. IVF/IUI/ICSI kan erg stressvol zijn, dus neem regelmatig de tijd om te ontspannen en doe activiteiten waar je van geniet. Word jij rustig van plannen, of ben je juist meer van het spontane? Zorg dat je alles in huis hebt om zoveel mogelijk te ontspannen en ontsnappen wanneer je dat nodig hebt. 

Tip 2: Acupunctuur (of vergelijkbaars)

Acupunctuur en voetreflexologie (want laten we eerlijk zijn, we zitten niet op nog meer naalden te wachten!) kunnen ook een vorm van ondersteuning bieden tijdens het traject. De baarmoeder wordt het paleis van het leven genoemd in de acupunctuur, en dit paleis kan je voeden en verwarmen om zo het nestje voor de terugplaatsing zo vitaal mogelijk te krijgen. Vaak bekijken acupuncturisten allerlei andere vitaliteitskenmerken en zullen ze advies geven over hoe jij helemaal in balans aan het traject kan beginnen. Er zijn zelfs acupuncturisten die naar de kliniek komen om voor en na de terugplaatsing speciale behandelingen te doen.

Tip 3: Praat met je partner

Het is heel moeilijk voor iemand anders om te weten wat jij voelt. Zeker nu er hormonen in het spel zijn, weet jij misschien niet eens wat je voelt. Het is nu extra belangrijk dat je goed blijft communiceren met je partner, en dat je aangeeft wat je nodig hebt.
Ruimte? Chocolade? Wil je dat zij ook onderzoek doen en met een powerpoint of heel naslagwerk komen? Geef het aan, grote kans dat jouw partner dat wel wil doen hoor. Het is namelijk ook hun kinderwens.
Bewust Alleenstaande Ouder? Vind jouw 'prik-partner/cycle buddy' en deel dezelfde zorgen met hen. 

Tip 4: Verzin een ritueel rond het prikken

Maak er zo veel als het kan een feestje van. Je moet op vaste tijden de prik zetten/pil nemen, dus bouw er iets leuks omheen. Een alcoholvrije cocktail; een dikke knuffel en zoetsappig schuiffel-nummer bij kaarslicht op de toekomstige babykamer; een perenijsje die je eerst tegen de prikplek houdt en daarna lekker opeet nog voor je aan het ontbijt begint; prikken/slikken en daarna samen een (korte) wandeling maken; videobellen met je moeder/zus/oma/beste vriendin/cycle buddy; sticker plakken, noem het maar op! 

Tip 5: Beslis wie je meeneemt in het proces

"Het komt wel goed" of "Deze keer gaat het echt lukken, ik weet het zeker" zijn soms juist niet de dingen die je wilt horen, hoe goed bedoeld ze ook zijn. Het delen van je ervaring met anderen kan steun bieden, maar het is ook belangrijk om selectief te zijn. Kies mensen uit je omgeving die je vertrouwt en die weten hoe ze jou kunnen ondersteunen. Je kan er zo ontzettend veel aan hebben als iemand weet wat ze voor je kunnen doen, en vertel dan ook hoe je graag gesteund wordt. Houd je het liever helemaal voor jezelf? Dat kan ook natuurlijk. Veel vrouwen vinden kracht in een nieuwe Instagram pagina maken bijvoorbeeld. Zo kan je toch lotgenoten volgen, je ei kwijt, zonder dat iedereen in je omgeving weet wat er speelt. 

Tip 6: Leid jezelf af met verwenmomenten

Zoek afleiding en blijf bezig met andere activiteiten. Het is belangrijk om niet volledig op te gaan in het proces. Verlies jezelf in hobby's, sporten of andere activiteiten die je leuk vindt, of probeer iets nieuws!

Tip 7: Verlof of vermindering uren mogelijk?

Onderzoek of het mogelijk is minder uren te werken. IUI/IVF/ICSI kan fysiek en emotioneel zwaar zijn, dus overweeg tijdelijk minder te werken om jezelf de ruimte te geven te herstellen en te concentreren op het traject. Daarnaast nemen al die bezoeken aan kliniek of ziekenhuis veel tijd in beslag en misschien wil je niet steeds jouw afwezigheid moeten verantwoorden.

Tip 8: Extra gezond leven

Eet de regenboog! Antioxidanten zijn heel belangrijk voor de kwaliteit van de eitjes. Drink voldoende water (veel water drinken zorgt voor lekker sappige eitjes). Doe onderzoek naar supplementen en kijk of jij je goed voelt bij het nemen van deze ondersteuning. Sommige vrouwen ervaren baat bij het nemen van supplementen voor en tijdens een fertiliteitstraject. Bespreek dit met je arts en kijk of het voor jou geschikt is. Zelf volgde ik de tips uit het boek What to Expect Before you're Expecting van Heidi Murkoff. Doe eigenlijk alsof je al zwanger bent zeggen ze.

Tip 9: Comfort modus aan!

Neem je rust en trek chille kleren aan. Vooral tegen het einde van een traject met hormonen, zeker wanneer er wordt gewerkt naar zoveel mogelijk eitjes te oogsten, loop je er soms al bol-buikend bij. Jouw eierstokken kunnen wel zo groot als een grapefruit worden, en dat draag je allemaal mee. Opgeblazen gevoel van alle lucht in de buik (thanks hormones!), zware tennisballen als eierstokken en beurze plekken op je buik van het prikken geven jou alle recht om veel te chillen en lekker in de stretch loungebroek rond te lopen. 

Tip 10: Hang lekker het hormonster uit

De rollercoaster waarin je nu zit, de prik/pil wekkers die je zet, je lijf dat niet van jou is, de emoties en wanhoop, de weg die je al achter je hebt gelaten om te komen tot dit punt van een behandeling (etc etc) zouden eigenlijk al reden genoeg moeten zijn om iedereen jou gewoon lekker cranky te laten zijn, maar die hormonen.. oeff die kunnen ook wel er voor zorgen dat je eventjes meer draak dan dame bent, en guess what - dat geeft helemaal niets!! Houd het vooral niet binnen, laat het lekker gaan.

 

Deze tips kunnen helpen bij het omgaan met de emoties en uitdagingen die gepaard gaan met een fertiliteitstraject. Flink zijn mag, maar huilen ook! Onthoud dat je niet alleen bent en dat er altijd steun en begrip te vinden is, zowel bij je partner als bij andere vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Hier zit er zo eentje, dus stuur gerust een berichtje als je even iets kwijt wilt! 

 

Succes en veel babydust en positieve vibes
Liefs, 
Laura

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.